InRespect logo

Wat kan een hoepel en een hond voor je doen?

admin
10 oktober 2022

Hoe werkt dit nu de coaching met Flory? Een vraag die ik vaak gesteld krijg en best lastig is om uit te leggen. Vandaar dat ik jullie vandaag meeneem naar een praktijkvoorbeeld. Zonder namen i.v.m. de AVG wetgeving.

Opdracht: Flory is nog onbekend met een hoepel, maak een plan hoe je haar hiermee laat kennismaken en voer dit vervolgens uit.

De coachee bedenkt een plan en begint meteen met het pakken van de hoepels.

Wat opvalt is dat de coachee de lat erg hoog legt, Flory moet meteen door de hoepel heen, ze loopt Flory met hoepel achterna. Als Flory wegloopt, houdt ze de hoepel zo dat Flory's route doorkruist wordt. Flory ontwijkt dit dan en gaat er niet doorheen en loopt vervolgens weg. De coachee houdt vast aan haar plan en probeert het steeds op dezelfde manier, uiteindelijk geeft ze gefrustreerd op.

Wat maakt dat het moeilijkheidslevel zo hoog ligt? Wat maakt dat je op level 9 begint, terwijl Flory nog op level 1 moet beginnen. Verklaring van de coachee; "anders is het te makkelijk of saai".

Wat maakt dat je vasthoudt aan je plan als het niet werkt? Wat maakt dat je het niet eenvoudiger wilt/kunt maken? Herken je dit ook in je eigen leven? Het inzicht was dat als je de ander overvraagd of overlaad met informatie je geen verbinding maakt terwijl je dat wel wilt. Checken bij de ander hoe ver deze is, of deze je nog kan volgen is noodzakelijk, zodat je kunt blijven aansluiten in de communicatie.