Inzet van therapiehonden bij Trauma
Ik heb de bijscholing bij Pets4care gevolgd. Deze post HBO scholing is gebaseerd op de inzichten vanuit het boek Traumasporen, van professor dr. Bessel van der Kolk en de jarenlange ervaring van onze opleider Desiree van Veldhuizen. Twee dagen ondergedompeld in diverse manieren om onze honden in te zetten bij cliënten met Trauma.
Bijzonder interessant, ook voor mezelf. Mijn vader is 31 december jl. overleden aan Corona, de omstandigheden hieromheen waren voor mij traumatisch. Ik weet nu hoe het voelt om in je emoties vast te zitten, om steeds opnieuw de verschrikkelijke beelden te zien. Inzicht in wat trauma doet in je brein, hoe het je denken uitzet en je vastzet in je emoties. Heel verhelderend en fijn dat ik nu weer tools heb om mee aan de slag te gaan. De hond als maatje, als anker om weer terug te komen in je lijf, om weer te kunnen denken.
Zelf denk ik dat de inzet van de hond een prima aanvulling kan zijn op de huidige cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze aanpak zorgt ervoor dat je weer in staat bent tot denken, uit je 'reptielenbrein' weer naar je "zoogdierenbrein'. Prachtig om te ervaren wat Natuurcoaching en Mindfulness hierin kan betekenen. Ik ben gemotiveerd en klaar om hiermee aan de slag te gaan, nu op zoek naar samenwerkingspartners die deze nieuwe manier van werken (overigens wel bewezen effectief) een kans willen geven. De inzet van de hond zou het beste voor CGT of erna ingezet kunnen worden. Want na de behandeling is het zaak weer te ontdekken wie je bent en wilt zijn na het trauma.